Cum accesăm fonduri Europene pentru mediul rural (noutăţi 2014-2020)

Care sunt  modificările  aduse de noul PNDR 2014-2020 pentru fermierul român?

1 comentariu la articol, comenteaza si tu!

Bugetul PNDR 2014-2020 a fost redus, astfel că alocarea financiară de care va beneficia România în următorul exerciţiu financiar este mai mică, urmând să scadă de la 8,12 miliarde de euro în perioada 2007-2013 la 7,8 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Conform oficialilor, cel puţn 30% din fondurile disponibile prin PNDR în următorul exerciţiu financiar vor fi alocate măsurilor de agromediu.

Prioritizarea nevoilor – concentrarea intervenţiei pe un număr restrâns de măsuri

Noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 va avea 14 măsuri, faţă de 24 de măsuri cât avea PNDR 2007-2013. Astfel au fost eliminate 10 măsuri în vederea reducerii birocraţiei şi a menţinerii acelor măsuri care pot dezvolta cu adevărat mediul rural din România. Această modificare a fost stabilită în condiţiile în care pe parcursul exerciţiului financiar 2007-2013 au existat măsuri care nu au avut succesul scontat (vezi Măsura 141).
Principalele măsuri care se vor regăsi în noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală  vor viza în special infrastructura rurală şi investiţiile în ferme şi în industria alimentară. Mai precis, se va acorda o importanţă deosebită măsurilor de investiţii care vizează tinerii fermieri (Măsura 112), investiţii în ferme (Măsura 121) şi în industria alimentară (Măsura 123), precum şi investiţii în infrastructura rurală (Măsura 322).

Ratele anuale se vor capitaliza

APDRP va aplica un sistem de capitalizare a ratelor anuale reprezentând subvenţia la dobânda aferentă creditului aprobat de bancă. In noul program, schema de subvenţionare a dobânzilor va fi gestionată de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi va fi aplicabilă beneficiarilor măsurilor 121, 123, 312 şi 313 care au/încheie contracte de finanţare cu APDRP şi care optează pentru obţinerea unui credit cu dobândă subvenţionată.

Priorităţi stabilite pentru viitorul PNDR

 • Competitivitatea agriculturii şi industriei alimentare în vederea dezvoltării sectorului de procesare, încurajarea agriculturii de nişă, creşterea competitivităţii agriculturii, obiective care nu pot fi atinse în lipsa unei modernizări a infrastructurii rurale (drumuri, canalizare, infrastructura agricolă, alimentare cu apă, etc.)
 • Ferma de familie, cu scopul  reducerii gradului de fragmentare a fermelor, al facilitării accesului pe piaţă al fermierilor mici şi mijlocii;
 • Incurajarea tinerilor fermieri: întinerirea populaţiei rurale şi facilitarea procesului de modernizare a fermelor, retehnologizarea sectorului agricol şi introducerea tehnicilor inovative în activitatea agricolă;
 • Dezvoltarea zonei montane: prioritizarea investiţiilor în aceste zone şi finanţarea unor acţiuni de cooperare pentru stimularea asocierii în zona montană prin acţiuni de tip LEADER;
 • Reconversia pomicolă în vederea restructurării sectorului pomicol, a înfiinţării de plantaţii în bazine tradiţionale şi fructificarea potenţialului acestui sector în vederea încurajării consumului autohton;
 • LEADER cu rol în: participarea membrilor comunităţilor rurale la procesul de dezvoltare locală şi încurajarea acţiunilor inovative; încurajarea actorilor de la nivel local de a lucra împreuna cu reprezentanţii altor comunităţi din interiorul sau exteriorul ţării;  stimularea formării de parteneriate, pregătirea şi asigurarea implementarii strategiilor de dezvoltare locală în scopul dezvoltării economice şi sociale a comunităţilor locale rurale.
 • O altă prioritate va fi transferul de cunoştinţe şi inovare cu accent în acest sens pe înfiinţarea de GAL-uri care vor avea un rol important în crearea mijloacelor propice pentru schimbul de bune practici, know-how în producţie, procesarea şi comercializarea produselor agricole şi forestiere;

 

Structurile asociative – motoare ale dezvoltării agricole şi ale mediului rural

Următorul exerciţiu financiar va pune un accent deosebit pe programul LEADER din cadul PNDR destinat Grupurilor Locale de Acţiune. Acestea vor avea menirea abordării unei dezvoltări locale plasată sub responsabilitatea comunităţii (DLCC) ale cărei avantaje se referă la încurajarea implicării nivelului local şi consolidarea sentimentului de proprietate la nivel local; creşterea capacităţii administrative a comunităţilor locale şi stimularea inovării, precum şi posibilitatea coordonării contribuţiei diferitelor fonduri, inclusiv a celor naţionale.

Prioritatea transferului de inovare, experimentarea şi cooperarea se vor putea face prin intermediul proiectelor pilot susţinute de GAL-uri, care, în acest fel, vor putea introduce activităţi inovative în domeniul cooperării între spaţiul rural şi urban, punând bazele unei conectări a  teritoriului la spaţiul european.

Alte modificări aduse PNDR-ului 2014-2020:

 • Prelungirea perioadei de acordare a garanţiilor până la sfârşitul anului 2015 (faţă de 2013, cât era până acum);
 • Introducerea posibilităţii garantării din surse naţionale a scrisorilor de garanţie bancară emise, în vederea acordării avansului pentru derularea proiectelor finanţate prin PNDR.

Depunerea oficială a Programului va fi transmisă Comisiei Europene la începutul lunii ianuarie 2014, urmând ca sesiunile de depuneri de proiecte să fie demarate în a doua jumătate a anului. Cu toate acestea, ministrul  agriculturii susţine posibilitatea deschiderii unor măsuri pe răspunderea statului român de la începutul anului 2014, în special, măsura 121, de investiţii în exploataţiile agricole, dar şi măsura 123, grăbind în acest fel accesul fermierilor la noile măsuri.

Dacă  doriţi să intraţi  în legătură cu un consultant  specializat în accesarea fondurilor europene vă rugăm să vă  adresaţi  cu o cerere  asociaţiei noastre, care va trimite cererea dvs. unui consultant din zona în care locuiţi, iar acesta vă va contacta telefonic.

 

Reclame

2 responses to “Cum accesăm fonduri Europene pentru mediul rural (noutăţi 2014-2020)

 1. D as dori lamuriri in proiectele pentru apicultura

 2. Adresa me este ; jud Buzau, com Srulesti sat Apostati

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s